Репозиторий БҚМУ «Марат Оспанов атындағы Батыс Қазақстан медицина университеті»

Арнайы орта оқу орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануына гигиеналық баға беру (Ақтөбе қаласы мысалында)

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author БАСПАҚОВА, А.М.
dc.contributor.author ЗИНАЛИЕВА, А.Н.
dc.contributor.author ЖУМАГАМБЕТОВА, А.Қ.
dc.contributor.author АТЖАКСЫНОВА, Б.С.
dc.date.accessioned 2025-02-24T04:26:06Z
dc.date.available 2025-02-24T04:26:06Z
dc.date.issued 2018-09-26
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/481
dc.description Кіріспе. Өскелең ұрпақтың денсаулығының мықты болуына әсер ететін бірнеше факторларды атауға болады, олар – дұрыс тамақтану, салауатты өмір салтын сақтау және т.б. Дұрыс тамақтану – ағзаға қажетті күнделікті жеткілікті мөлшерде макро-, микронутриенттердің түсіп отыруы және тамақтану режимін сақтау. Мақсаты. Ақтөбе қаласындағы арнайы орта оқу орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануына баға беру. Әдістер. Зерттеуге 15-18 жас аралығындағы 500 жасөспірім қатысты, оның ішінде 224 (44,8%) ер балалар және 276 (55,2%) қыз балалар. Ғылыми зерттеу жұмысында сауалнамалық әдіс қолданылды. Аталған сауалнама арнайы орта оқу орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануын анықтауға негізделген. Нәтижелер. Тамақтану режимін жасөспірімдердің 73,8%-ы сақтайтын болса, 26,2% сақтамайтындығы анықталды. Бірінші және екінші ыстық тағамдарды 39,6% күніне 2-3 рет тұтынса, ал 28,2 % аптасына тек бірнеше рет ішетіні айқындалды. Фаст-фудты, гамбургер, донер, чизбургер тағамдарын тұтыну күніне бірнеше рет 8%, аптасына бірнеше рет 16,4% және айына бірнеше рет 28,4% құрады. Жасөспірімдердің чипсы, кириешки өнімдерін тұтыну 24,6% аптасына бірнеше рет және күнде тұтынатындары 7,2 % құрады. Қорытынды. Зерттеу барысында, сауалнамаға қатысқан білім алушылардың 20%-ы көбі тамақтану режимін сақтамайтындығы және фаст-фудты жиі тұтынатыны анықталды. ru
dc.description.abstract Кіріспе. Өскелең ұрпақтың денсаулығының мықты болуына әсер ететін бірнеше факторларды атауға болады, олар – дұрыс тамақтану, салауатты өмір салтын сақтау және т.б. Дұрыс тамақтану – ағзаға қажетті күнделікті жеткілікті мөлшерде макро-, микронутриенттердің түсіп отыруы және тамақтану режимін сақтау. Мақсаты. Ақтөбе қаласындағы арнайы орта оқу орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануына баға беру. Әдістер. Зерттеуге 15-18 жас аралығындағы 500 жасөспірім қатысты, оның ішінде 224 (44,8%) ер балалар және 276 (55,2%) қыз балалар. Ғылыми зерттеу жұмысында сауалнамалық әдіс қолданылды. Аталған сауалнама арнайы орта оқу орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануын анықтауға негізделген. Нәтижелер. Тамақтану режимін жасөспірімдердің 73,8%-ы сақтайтын болса, 26,2% сақтамайтындығы анықталды. Бірінші және екінші ыстық тағамдарды 39,6% күніне 2-3 рет тұтынса, ал 28,2 % аптасына тек бірнеше рет ішетіні айқындалды. Фаст-фудты, гамбургер, донер, чизбургер тағамдарын тұтыну күніне бірнеше рет 8%, аптасына бірнеше рет 16,4% және айына бірнеше рет 28,4% құрады. Жасөспірімдердің чипсы, кириешки өнімдерін тұтыну 24,6% аптасына бірнеше рет және күнде тұтынатындары 7,2 % құрады. Қорытынды. Зерттеу барысында, сауалнамаға қатысқан білім алушылардың 20%-ы көбі тамақтану режимін сақтамайтындығы және фаст-фудты жиі тұтынатыны анықталды. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Батыс Қазақстан медицина журналы ru
dc.subject жасөспірімдер ru
dc.subject салауатты тамақтану ru
dc.subject арнайы орта оқу орындары ru
dc.title Арнайы орта оқу орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануына гигиеналық баға беру (Ақтөбе қаласы мысалында) ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись