dc.contributor.author |
БАСПАҚОВА, А.М. |
|
dc.contributor.author |
ЗИНАЛИЕВА, А.Н. |
|
dc.contributor.author |
ЖУМАГАМБЕТОВА, А.Қ. |
|
dc.contributor.author |
АТЖАКСЫНОВА, Б.С. |
|
dc.date.accessioned |
2025-02-24T04:26:06Z |
|
dc.date.available |
2025-02-24T04:26:06Z |
|
dc.date.issued |
2018-09-26 |
|
dc.identifier.uri |
http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/481 |
|
dc.description |
Кіріспе. Өскелең ұрпақтың денсаулығының мықты болуына әсер ететін бірнеше факторларды атауға болады, олар –
дұрыс тамақтану, салауатты өмір салтын сақтау және т.б. Дұрыс тамақтану – ағзаға қажетті күнделікті жеткілікті мөлшерде
макро-, микронутриенттердің түсіп отыруы және тамақтану режимін сақтау.
Мақсаты. Ақтөбе қаласындағы арнайы орта оқу орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануына баға беру.
Әдістер. Зерттеуге 15-18 жас аралығындағы 500 жасөспірім қатысты, оның ішінде 224 (44,8%) ер балалар және 276
(55,2%) қыз балалар. Ғылыми зерттеу жұмысында сауалнамалық әдіс қолданылды. Аталған сауалнама арнайы орта оқу
орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануын анықтауға негізделген.
Нәтижелер. Тамақтану режимін жасөспірімдердің 73,8%-ы сақтайтын болса, 26,2% сақтамайтындығы анықталды.
Бірінші және екінші ыстық тағамдарды 39,6% күніне 2-3 рет тұтынса, ал 28,2 % аптасына тек бірнеше рет ішетіні айқындалды.
Фаст-фудты, гамбургер, донер, чизбургер тағамдарын тұтыну күніне бірнеше рет 8%, аптасына бірнеше рет 16,4% және айына
бірнеше рет 28,4% құрады. Жасөспірімдердің чипсы, кириешки өнімдерін тұтыну 24,6% аптасына бірнеше рет және күнде
тұтынатындары 7,2 % құрады.
Қорытынды. Зерттеу барысында, сауалнамаға қатысқан білім алушылардың 20%-ы көбі тамақтану режимін
сақтамайтындығы және фаст-фудты жиі тұтынатыны анықталды. |
ru |
dc.description.abstract |
Кіріспе. Өскелең ұрпақтың денсаулығының мықты болуына әсер ететін бірнеше факторларды атауға болады, олар –
дұрыс тамақтану, салауатты өмір салтын сақтау және т.б. Дұрыс тамақтану – ағзаға қажетті күнделікті жеткілікті мөлшерде
макро-, микронутриенттердің түсіп отыруы және тамақтану режимін сақтау.
Мақсаты. Ақтөбе қаласындағы арнайы орта оқу орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануына баға беру.
Әдістер. Зерттеуге 15-18 жас аралығындағы 500 жасөспірім қатысты, оның ішінде 224 (44,8%) ер балалар және 276
(55,2%) қыз балалар. Ғылыми зерттеу жұмысында сауалнамалық әдіс қолданылды. Аталған сауалнама арнайы орта оқу
орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануын анықтауға негізделген.
Нәтижелер. Тамақтану режимін жасөспірімдердің 73,8%-ы сақтайтын болса, 26,2% сақтамайтындығы анықталды.
Бірінші және екінші ыстық тағамдарды 39,6% күніне 2-3 рет тұтынса, ал 28,2 % аптасына тек бірнеше рет ішетіні айқындалды.
Фаст-фудты, гамбургер, донер, чизбургер тағамдарын тұтыну күніне бірнеше рет 8%, аптасына бірнеше рет 16,4% және айына
бірнеше рет 28,4% құрады. Жасөспірімдердің чипсы, кириешки өнімдерін тұтыну 24,6% аптасына бірнеше рет және күнде
тұтынатындары 7,2 % құрады.
Қорытынды. Зерттеу барысында, сауалнамаға қатысқан білім алушылардың 20%-ы көбі тамақтану режимін
сақтамайтындығы және фаст-фудты жиі тұтынатыны анықталды. |
ru |
dc.language.iso |
other |
ru |
dc.publisher |
Батыс Қазақстан медицина журналы |
ru |
dc.subject |
жасөспірімдер |
ru |
dc.subject |
салауатты тамақтану |
ru |
dc.subject |
арнайы орта оқу орындары |
ru |
dc.title |
Арнайы орта оқу орындары білім алушыларының дұрыс тамақтануына гигиеналық баға беру (Ақтөбе қаласы мысалында) |
ru |
dc.type |
Article |
ru |